Studiebesök


Besök på Kläckeberga gård

Torsdagen den 3 oktober besöker vi Per Dahlberg på Kläckeberga Gård. Per är internationell kakelugnsmakare, med antika kakelugnar som specialitet. Han köpte den drygt 200 år gamla herrgården med flyglar och omgivande park från Kalmar kommun år 2000 och har med kunnande och energi rustat upp och inrett mangårdsbyggnaden på ett tidstroget sätt. År 2008 tilldelades Per Dahlberg Länsförsäkringars byggnadsvårdspris, men det stora renoverings- och inredningsprojektet är ständigt pågående.

Per visar runt och berättar om gårdens historia med anor från 1300-talet, om byggnadstekniska detaljer, inredningsföremål och kuriosa som framkommit under renoveringsarbetet.

Vi samlas på Kläckeberga gård. Parkering finns framför grindarna. Vi rekommenderar samåkning som sker på egna initiativ. Visningen tar 1,5 - 2 timmar inklusive paus, beroende på frågor och diskussion under tiden.


Avgift               200 kr.
Deltagarantal    Högst 30 personer för att visningen ska fungera. Vid fler
                       än 30 anmälda fördelas platserna genom lottning.
                       Byggnaden är inte handikappanpassad eller framkomlig
                       med rollator och det krävs att deltagarna har god
                       rörlighet.

Tid                 Torsdag 3 oktober kl. 13.30 - ca 15.30
Ansvarig           Peter Engström. Tfn 070 924 57 15Besök på Kährs Golv i Nybro

Kährs Golv är ett intressant och viktigt företag i Nybro och regionen. Vi får nu möjlighet att från insidan se deras verksamhet och höra om företagets historia, utveckling och produktion. Kährs med drygt 700 anställda har arbetat med trä i över 160 år och är idag en av de äldsta och mest innovativa tillverkarna av parkettgolv i världen. Kährs golv finns i bostäder, kontor, butiker, hotell, konserthus, teatrar och sportarenor i Europa, Asien och Amerika. Man levererar golv till över 70 länder.

Tisdagen 10 september kl. 08.30 avgår bussen från Pressbyrån, Fiskaregatan (gamla bussterminalen) i Kalmar. Efter introduktion och fika börjar visningen på Kährs ca 09.30 och tar 2 – 2,5 timmar. Vi delas upp i två guidegrupper. OBS! Lokalerna är mycket stora, och vi kommer att gå totalt ca 4,5 kilometer med trappor ibland. Under vandringen kan ingen lämnas kvar utan alla måste hålla ihop. Bra skor, god rörlighet och ork krävs!

När visningen avslutas ca 12.00 åker vi till Café Hos Oss i Pukeberg och äter dagens lunch. Åter i Kalmar ca 14.00.

Avgift              350 kr. I priset ingår bussresa, fika, visning samt lunch.
Deltagarantal   Högst 40 och minst 30 för att resan ska bli av. Vid fler än
                      40 anmälda fördelas platserna genom lottning.
Anmälan          Anmälan är bindande. Se flik "KURSANMÄLAN".
Tid                  Tisdag 10 september kl. 08.30 – ca 14.00.
Plats                Avresa med buss från Fiskargatan vid Pressbyrån.
Ansvarig          Peter Engström. Tfn 070 924 57 15