STUDIEBESÖK                                
 

Konst och design i Nybro
Vi åker till det unika Pukebergs kulturcentrum i Nybro med rundvandring, kulturhistoria och dagsaktuella verksamheter.

Det blir en inblick i Ateljéhus Pukeberg med sina åtta ateljéer och gemensamma lokaler.

Riksglasskolan visar sin anläggning med glashyttor, sliperi mm och berättar om skolans verksamhet.

Zero Interiör, också beläget i Pukeberg, besöker vi därefter. Det är ett familjeföretag med ca 20 anställda, grundat 1978 för design och tillverkning av armaturer, framför allt i offentlig inne- och utemiljö, Produktionen sker i samarbete med framstående formgivare och med montering i egen anläggning.

Örsjö Belysning beger vi oss till efter lunch. Även det är ett familjeföretag med anor från 1948 med ca 30 anställda. Lång erfarenhet av formgivning och tillverkning av invändig belysningsarmatur i nära samarbete med ledande formgivare i Norden. Företaget flyttade 2014 från Örsjö till Nybro, där tillverkningen sker.

Resplan: Tisdagen den 13 september kl. 08:30 avgår buss från Pressbyrån på Fiska-regatan i Kalmar. Bussfika intas under rundvandringen i Pukeberg där vi också äter dagens lunch på Café Hos Oss. Åter i Kalmar ca kl. 15:30.

 

Avgift 500 kr. I priset ingår bussresa, fika, visning samt lunch.
Deltagarantal Max 40, men minst 30 för att resan ska bli av. Vid fler än 40 anmälda fördelas platserna genom lottning
Tid Tisdag 13 september kl. 08:30 – ca 15:30
Plats Avresa med buss från Pressbyrån, Fiskaregatan i Kalmar.
Ansvarig Peter Engström. Tfn 070 924 57 15

Konst och konsthantverk på Öland
Vi besöker två framstående utbildningar på södra Öland där konsten och hantverket har lång tradition och samtidigt hela tiden befinner sig i kreativ utveckling.

Vi börjar på Capellagården i Vickleby. Att skapa och lära genom handens arbete var något som möbelformgivaren Carl Malmsten brann för hela livet. Carl och hans hustru Siv ville starta en skola där handens arbete kom i första rummet och teorin
i det andra. Sent i livet fann de en stor gård i Vickleby på Öland och där grundades Capellagården, som idag har elever från hela världen och utbildning inom textil, keramik, trädgård, byggnadsvård och möbel. Bodil Anjar, tidigare rektor, berättar historien om platsen och om grundarna och visar runt i park och kulturmiljö. Vi strövar runt i trädgården där elever arbetar. Vi kan också besöka trädgårdsbutiken. Eftersom Ölands Skördefest står för dörren har utställningslokalen just ställts i ordning. Vi äter sedan lunch i Vingårdssalen (ingår i avgiften).

Därefter tar vi bussen den korta biten till Skogsby Folkhögskola där vi guidas av Mats Brate som under många år varit lärare på konstutbildningarna. På skolan bedrivs både allmänna kurser och en mängd profilkurser med olika inriktningar.
Mats kommer att visa oss runt och berätta om verksamheten med fokus på konstut- bildningarna. Dessa kurser fungerar som förberedande för högre studier. Många välkända konstnärer har startat sin bana på Ölands folkhögskola. Vi fikar (ingår i avgiften) innan vi återvänder med bussen till Kalmar.

 

Avgift 500 kr
Deltagarantal Max 40, men minst 30 för att resan ska bli av. Vid fler än 40 anmälda fördelas platserna genom lottning.
Tid Torsdag 22 september kl. 10:30 – ca 16:30
Plats Avresa med buss från Pressbyrån, Fiskaregatan i Kalmar.
Ansvarig Bibbi Johansson Tfn 070 271 31 22, Lasse Ernst 070 640 62 84

Ett universitet där allt är möjligt
Bo Bergbäck, professor och tidigare prorektor med ansvar för samordning av projektet ”Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar”, presenterar Linnéuniversitetets nya lokaler på Universitetskajen samt den verksamhet som pågår.

Linnéuniversitetet är en del av samhället där värdeord som nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet är ledande. Universitetet vill verka i öppenhet för akademisk utveckling och göra avtryck. Det är detta som är grundtanken i öppen vetenskap. Kunskap ska förmedlas fritt till samhället och samhället ska i sin tur kunna sätta avtryck i och bidra till forskningen. Linnéuniversitetet får människor att växa och erbjuder över 200 utbildningsprogram och 1500 fristående kurser.

Se vad som finns bakom de omdiskuterade fasaderna och ta del av den spännande verksamhet som pågår i universitetet i Kalmar. Rundvandringen tar 1,5 – 2 timmar.

Välj ett av de två alternativa tillfällena:
Tillfälle 1: Lördag 10 september kl. 10:00
Tillfälle 2: Lördag 24 september kl. 10:00

 

Kursledare Bo Bergbäck
Avgift 100 kr.
Deltagarantal 20 per tillfälle
Tid Se ovan
Plats Samling utanför Turistbyrån i gästhamnen, Kalmar
Ansvarig Hans Gillberg. Tfn 072 721 91 17