MÅNADSMÖTEN                            


Månadsmöten äger rum måndagar datum enligt nedan kl. 13.30 till ca 15.00 i Lorensbergskyrkan, Lorensbergsvägen 8, Kalmar. Månadsmöten är avgiftsfria för medlemmar. Övriga erlägger 100 kr per föreläsning.

_____________________________________________________________


10 januari
Sjuk, frisk eller mittemellan?
Henrik Widegren är öron-näsa-halsläkare och foniater (röstläkare). Henrik tycker om att skriva, prata och sjunga om medicin och vetenskap. Många har säkert sett honom som medicinexpert i TV-programmet Fråga Lund.
Hur vet man om man är sjuk? Eller är man någonsin helt frisk? Är det dåligt att få ett positivt provsvar? Eller är det bättre att vara negativ på sjukhuset?
Sjuk, frisk eller mittemellan är en koncentrerad mixtur av patienter, doktorer, medicin, musik, stetoskop och statistik.
Det är en föreställning som verkligen sätter patienten i centrum.

____________________________


7 februari
Gustav Vasa - en furste bland furstar

Olle Larsson är fil doktor, lektor i historia samt författare och föreläsare.
Gustav Eriksson var adelsmannen som blev kung, katoliken som blev protestant och regenten som lade grunden till den moderna nationalstaten Sverige. Eftervärlden känner honom som Gustav Vasa, men han själv kallade sig aldrig något annat än Gustav Eriksson. Hans liv var fyllt av dramatik från vaggan till graven, med krig, uppror och en personlig kamp för att accepteras som härskare av sin omgivning.

____________________________


14 mars
Årsmöte

Kallelse till årsmöte och dagordning

____________________________


14 mars (i samband med årsmötet)
Den karnevaliske Povel Ramel - narr och filosof

Johanna Broman Åkesson tar oss med på en resa där vi spårar rötterna till Povels unika konstnärskap. Med sina lekfullt rebelliska parodier och pastischer gycklade han den förstelnade kulturen i efterkrigstidens Sverige. Men bland detta crazyartade fanns också en ovanligt innerlig hyllning till livet. Hur kom det sig att han blev denna märkliga blandning av narr och filosof?

____________________________


4 april
Tidernas fartfest och vår fossilfria framtid

Björn Forsberg är miljöpolitikforskare och författare. Nu aktuell med boken ”Fartrusiga” där han berättar om hur vi blev en fartfylld massmobil värld och hur den fossila energin totalt revolutionerat människans mobilitet. Den har gett oss en fartfläktande värld med flyg kors och tvärs och miljarder motorfordon. Men av samma skäl visar han också varför vår mobilitetskultur kommer att bromsa in när vi nu av klimatskäl måste överge det fossila och återvända till en fossilfri värld. Kanske är fartfesten snart över?

____________________________

2 maj
Öland och turisterna

Sven Ekberg visar sin senaste ölandsfilm ”Öland och turisterna”. Filmen skildrar ölandsturismens historia från starten på 1850-talet fram till dagens massturism. Idag är turismen Ölands viktigaste näring tillsammans med jordbruket. Den omsätter drygt 1,5 miljarder kronor varje år och ger ölandskommunerna skatteintäkter på cirka 170 miljoner. Över 700 företag är verksamma inom turistbranschen som sysselsätter cirka 1 300 årsanställlda. Gamla svartvita bilder och filmer har varvats med nyinspelat material och intervjuer med välkända ölandsprofiler inom besöksnäringen. Filmen slutar med vackra bilder från Ottenby när de sista sommargästerna, flyttfåglarna, lämnar Öland för varmare breddgrader.

____________________________