MÅNADSMÖTEN                            

Månadsmöten äger rum måndagar datum enligt nedan kl. 13:30 till ca 15:00 i Lorensbergskyrkan, Lorensbergsvägen 8, Kalmar. Månadsmöten är avgiftsfria för medlemmar. Övriga erlägger 100 kr per föreläsning.

9 januari
Extremväder har följt människan genom historien
Fredrik Charpentier Ljungqvist är docent i både historia och naturgeografi vid Stockholms universitet. Bland många uppdrag har han varit expertgranskare för FNs klimatpanel IPCC.
Charpentier Ljungqvist bjuder på en exposé av de stora dragen av klimatutvecklingen på jorden under de senaste årtusendena. Han ger exempel på hur klimatförändringarna under historien har påverkat utvecklingen i olika delar av världen, samt hur människorna har hanterat eller inte hanterat konsekvenserna av klimatförändringarna.

____________________________


6 februari
Kvinnorna byggde välfärden

Britt-Marie Mattsson har varit journalist och utrikeschef på Göteborgs-Posten sedan slutet av 1960-talet. Hon har bl a bevakat samtliga presidentval i USA sedan 1976. Under 1990-talet var hon även verksam i SVT vilket gav henne Stora journalistpriset. Det var en revolution när den unga generationen kvinnor på 1970-talet gick ut i yrkeslivet och bröt det gamla hemmafru-idealet. Det väckte en strävan efter jämställdhet och självständighet. Samhället hade inte längre råd att avstå från kvinnors kompetens och förmåga att göra betydande insatser för utvecklingen. Skatteintäkterna från kvinnors lönearbete var nödvändiga för att folkhemsvisionen skulle bli verklighet. Vi kan se fram emot en snabbrepris av svenskt kvinnoliv och kvinnokamp under 100 år.

____________________________


13 mars
Årsmöte och När jazzen kom till Kalmar

Lokalteaterns trettiosjunde uppsättning utspelar sig i mitten av 1930-talets Kalmar och bygger på foton, dokument och tidningsartiklar som Bengt Sandholm har sparat.
Så här skrev Barometern efter premiären den 7 oktober 2022: "Musik har förmågan att väcka motstånd, men den är också oemotståndligt lockande. I sin nya föreställning "När jazzen kom till Kalmar" berättar Lokalteatern i Kalmar en rolig och varm historia om några entusiastiska musikälskare som, trots att det är motigt, bildar Kalmar Hotklubb - första jazzbandet i stan."

____________________________


3 april
Vakant

På grund av sent återbud är innehållet för detta tillfälle inte klart. Vi återkommer med föreläsare via hemsidan och via e-post.

____________________________

8 maj
Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

Andreas Cervenka är journalist och författare med ekonomi som specialitet. Under sin karriär har han skrivit om finanskriser, banker och pengar generellt t ex i de två kritikerrosade böckerna "Vad är pengar?" och "Vad gör en bank?". För detta har han erhållit flera priser, bl a Stora journalistpriset, och är nominerad till Augustpriset för fackböcker. För närvarande är Cervenka ekonomisk reporter på Aftonbladet. Den senaste boken "Girig-Sverige" kom ut våren 2022 och handlar om hur Sverige på bara några år fått ofattbara 542 miljardärer och hur det gick till.

____________________________