Månadsmöten 
 
Jan 13   Selma Lagerlöf - Jag vill sätta världen i rörelse
             
Anna-Karin Palm
Anna-Karin Palm är författare, förlagsredaktör och kulturjournalist. Frågor om minne, språk, historia och identitet är viktiga i hennes böcker och hon kombinerar ofta realism med saga. Hennes senaste bok är en biografi över Selma Lagerlöf, en författare som är folkkär och världsberömd, framgångsrik och hyllad. Men bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner. Hon var ingen ofarlig sagotant, utan hade stöd av andra radikala kvinnor. Boken är en skildring av en tid när kvinnorna bryter igenom och tar sig in i offentligheten.


Feb 3      Tjugofem bilder ur Forskning & Framsteg
              
Björn Fjæstad
Björn Fjæstad är docent i ekonomisk psykologi vid Handelshögskolan i Stockholm.
I 15 år var han adj. professor i forskningskommunikation vid Mittuniversitetet. Han var chefredaktör för Forskning & Framsteg i 32 år. Efter sin pensionering valde han ut 25 särskilt intressanta bilder bland de cirka 25 000 som publicerades under hans tid. Det rör sig inte om de vackraste bilderna, utan om sådana som har en tänkvärd veten-skaplig historia att berätta. Vissa är lättsamma, andra allvarsamma. Några är lite komplicerade, de allra flesta dock ganska begripliga.

 

Apr 6    Fåglarnas hemligheter - och vårt välbefinnande
            
Anita Campbell
Anita Campbell är docent i neurokemi och numera fotograf på heltid. Honhar bedrivit medicinsk forskning i 25 år. Hon har kombinerat sina intressen och föreläser om perspektivet hur nya kunskaper om fåglarnas olika sinnen har gagnat människans hälsa och kunskap om sig själv. Vi får spännande inblickar i allt ifrån Alzheimers sjukdom, hörselnedsättningar, talets utveckling och synen, i samband med de upptäckter man gjort i forskningen på fåglar. Den mest spektakulära upptäckten gäller vår hjärna och hur man idag tror att man själv kan påverka hjärnan med motion och föda. Denna kunskap började också i studiet av fåglarna.


Maj 4    Gustav Vasa - en furste bland furstar
           
Olle Larsson          
Olle Larsson är fil doktor och lektor i historia, författare och föreläsare. Han utsågs till Årets historielärare 2010. Gustav Eriksson var adelsmannen som blev kung, katoliken som blev protestant och regenten som lade grunden till den moderna nationalstaten Sverige. Eftervärlden känner honom som Gustav Vasa, men han själv kallade sig aldrig något annat än Gustav Eriksson. Hans liv var fyllt av dramatik från vaggan till graven, med krig, uppror och en personlig kamp för att accepteras som härskare av sin omgivning. 


Mötena äger rum måndagar enligt ovan kl. 13.30 till c:a 15.00 i Lorensbergskyrkan, Lorensbergsleden 8, Kalmar.
Månadsmötena är avgiftsfria för medlemmar. Övriga erlägger 100 kr per föreläsning.