Månadsmöten 
 
Sept 2   Hasse och Tage – humoristiska humanister
            Johanna Broman Åkesson
Johanna Broman Åkesson, fil dr, berättar om det nästan 30-åriga samarbetet mellan Hans Alfredson och Tage Danielsson som utgör en epok i svensk nöjeshistoria. Genom sina revyer och filmer speglade och kommenterade de tidens stora samhälls- förändringar på ett spexartat och skarpt satiriskt sätt men alltid med en grundläggande tro på humanism och godhet. Johanna skriver och berättar om musik och kulturhistoria, främst svensk visa och revy. Hon är också författare till två böcker om Povel Ramel.


Okt 7     Het kärlek i ett hotat Arktis
             
Bengt-Åke Öhgren
Bengt-Åke Öhgren, präst, fotograf och äventyrare, reser med förkärlek från sol och värme till kyla, is och snö. Det som lockar honom är en svindlande, vacker natur med ett myller av liv. Giganten i Arktis är förstås isbjörnen som just i dessa tider, när ismassorna smälter undan, är starkt hotad. Att få möta och fotografera detta fantastiska djur är en av de häftigaste upplevelserna man kan få. Valrossar, polarrävar och miljoner flyttfåglar gör Arktis till ett eldorado för naturälskaren– med eller utan kamera. Bengt-Åke har besökt Svalbard 12 gånger och andra arktiska resmål. Nya resor verkar vara på gång. Vi får ta del av hans fantastiska bilder på både djur och natur. Han kåserar och berättar med inlevelse kring ett antal av sina många bilder med ett fascinerande djurliv, ett hissnande och säreget landskap som påtagligt hotas av klimat-förändringar.
 

Nov 4   1947
            
Elisabeth Åsbrink
Elisabeth Åsbrink är journalist och författare. Fyra av hennes böcker har nominerats till Augustpriset. Hon har fått Ryszard Kapuscinskipriset. Boken ”1947”, som skildrar embryot till vår egen tid, har översatts till nitton språk. Det är året då många ödesfrågor väcktes som i högsta grad är aktuella i vår egen tid: Palestinafrågan, deklarationen om de mänskliga rättigheterna, begreppet folkmord, feminismen och minnet av Förintelsen, men också året då både muslimska brödraskapet och den moderna fascismen grundades. Nürnbergrättegångarna pågick och världen ställde sig frågan hur Förintelsen var möjlig. Hur kunde helt vanliga män förvandlas till massmördare? Hur skulle vi själva agerat under dessa specifika historiska omständigheter?


Dec 2   Nobelpriset i litteratur
           Björn Ahlberg
Björn Ahlberg har under hösten lett en kurs vid KSU i detta ämne och gör här en presentation av 2018 års pristagare och dennes böcker samt placerar in
författaren i sitt språkliga och kulturella sammanhang.

Efter föreläsningen bjuder KSU på musikunderhållning. Sångaren och skådespelaren Peter Hausenkamp tolkar tillsammans med pianisten
Christer Svensson dikter av Gustav Fröding, Nils Ferlin och Lars Forsell.
Vi får även ta del av glimtar ur deras liv.

 


Mötena äger rum måndagar enligt ovan kl. 13.30 till c:a 15.00 i Lorensbergskyrkan, Lorensbergsleden 8, Kalmar.
Efter föreläsningarna ges möjlighet till kaffe á 30 kr.
Månadsmötena är avgiftsfria för medlemmar. Övriga erlägger 100 kr per föreläsning.