FöreläsningarVärlden i dag

Konflikter/brännpunkter i världen påverkar oss i Sverige. Vårens föreläsningar i denna serie blev mycket uppskattade av våra medlemmar. Denna termin erbjuder vi följande tre aktuella teman: Nationalismens återkomst, Rysslands och Kinas nya roll i världspolitiken. Som vanligt har vi engagerat ledande auktoriteter inom varje område.

 
Sept 27   Nationalismens återkomst – 1930-talets repris
              Vladislav Savic

Vladislav Savic var Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Sovjet och Östeuropa fram till murens fall. Därefter var han stationerad i Aten och Istanbul för att rapportera från sydöstra Europa. Nu är han främst inriktad på att bevaka nationalismens framväxt i världen.

Håller de populistiska, främlingsfientliga och högerextrema krafterna på att ta över den politiska makten? Den frågan är minst sagt befogad att ställa. I Polen, Ungern, Kroatien och Turkiet har de nationalistiska krafterna redan tagit makten och nu genomförs i snabb takt lagändringar avsedda att säkra deras makt även i framtiden.
Utvecklingen i världen visar samma tendenser. Vem hade för något år sedan kunnat förutse framgångarna för Trump, Le Pen och Brexit - anhängarna? För att inte tala om hur det politiska landskapet i Sverige har förändrats de senaste åren! Under 2017 kommer något av ödesval hållas i Tyskland där det högerpopulistiska partiet AfD, Alternativ för Tyskland, hotar de etablerade partiernas och Angela Merkels maktinnehav.

                                         
Okt 18  Kina – vår tids drama
            Börje Ljunggren

Börje Ljunggren är en av Sveriges främsta Asienkännare. Under åren 2002-2006 var han Sveriges ambassadör i Kina och tio år tidigare i Vietnam. Han har varit chef för både Sidas och UD:s Asienenheter och har doktorerat på en avhandling om Indokina.
Kinas återkomst som ekonomisk och politisk stormakt är kanske den största förändringen i vår tid. På några få decennier har Kina blivit en av världens största ekonomier.
Börje Ljunggren fördjupar vår bild av landet och tar upp de stora utmaningar som Kina och välden står inför: enpartistaten och demokratifrågan, internet och civilsamhället, de mänskliga rättigheterna, ojämlikheten, klimatfrågan och globaliseringen.
Allt fler av vår tids stora frågor, som klimatfrågan, kan bara lösas med Kinas medverkan. Kommer morgondagens Kina att ta sitt internationella ansvar? Hur länge kan enpartistaten bestå?

         

Nov 15  Putins folk
             
Kalle Kniivilä


Kalle Kniivilä är journalist på Sydsvenskan samt författare till fyra böcker om före detta Sovjetunionen. Han var Moskva korrespondent vid tiden för Sovjetunionens fall.
För att förklara Putins popularitet i Ryssland måste man förstå hur vanliga ryssars liv förändrades efter Sovjetunionens sönderfall, vad som hände under det kaotiska 1990 – talet. Varför älskar vanliga ryssar president Putin?
I väst är Putin en fruktad politiker. Han har kvävt den ryska demokratin i sin linda, krossat oberoende medier och hetsat mot minoriteter genom repressiva lagar. Men för folk utanför storstäderna är det av mindre betydelse. De har fått det bättre. De har röstat på Putin och tänker göra det igen. Putin har medvetet vänt ryggen åt storstädernas medelklass och satsat allt på att erbjuda ekonomisk trygghet åt vanliga ryssar.
Avgift         200 kr för hela serien. Övriga erlägger 100 kr per föreläsning.
Tid             Onsdagar enligt ovan kl. 13.30 – c:a 15.00
Lokal          Lorensbergskyrkan, Lorensbergsleden 8, Kalmar
Ansvarig     Lars Carlsson. Tfn 070 217 05 71
 

 

I konstens och arkitekturens värld

Konsthistorikern Fred Johanson botaniserar vidare i sitt digra bildarkiv och gör nedslag i konst- och arkitekturhistorien.

Okt 19    Ivan Aguéli 1869-1917
Konstnären med den smultna koloriten. Om en mycket intressant livshistoria från Sala via Frankrike till Egypten och Spanien. Han var en ljusets mästare och blev genom sitt nydanande måleri en av vår tids stora konstnärer.
 
Nov 2     Arkitektur i Zadar, Kroatien
Minnen från antiken via Bysans till Medeltiden. Blomstrande medeltid med kyrkor och stadsmiljöer som världsarv. Halvön i norra Dalmatien där Zadar ligger har varit bebodd sedan cirka 400 före Kristus. Det vimlar av sevärdheter, bl.a. den stora katedralen S:ta Anastasia med sitt höga klocktorn.
 
Nov 16    Konstnärer på norra Öland
I en rapsodi presenteras några av de konstnärer som verkat på norra Öland inspirerade av naturen, kulturen och det speciella ljuset. Från  A.T. Gellerstedt till Sixten Carlsson, Per Ekström, Nils Kreuger, Vera Nilsson, Axel Kargel. Sven Ljungberg, Sture Lundgren och många fler.


Deltagarantal     50
Avgift                200 kr för hela serien
                        Övriga är välkomna i mån av plats och betalar 100 kr
                        per föreläsning.
Tid                   Torsdagar enligt ovan kl. 13.30 – c:a 15.00
Lokal                Kalmar Konstmuseum, Stadsparken, Kalmar
Ansvarig           Lasse Ernst. Tfn 070 640 62 84   Klassisk musik
Sune Berglund är sekreterare i Kammarmusikföreningen i Kalmar 
och har under många år varit ledare för en lyssnargrupp med klassisk musik.

Höstens program kommer att handla om kompositörer från följande länder:

 

Sept 27          Italien       
Okt 11           Tyskland
Okt 25            Ryssland
Nov 8             Frankrike
Nov 22           England


Kursledare             Sune Berglund. Tfn 070 371 63 15
Deltagarantal         50
Avgift                    300 kr för hela serien
Tid                        Onsdagar enligt ovan kl. 09.45 – 11.45
Lokal                     Kulturskolan, Hamnsalen, Baronen, Skeppsbrogatan 6,
                            Kalmar 
Ansvarig                Tiit Saarman. Tfn 070 827 7172 Jazzens historia
J
ohan Sandholm
Johan Sandholm är musiker och folkbildare.
Vi följer jazzens utveckling från födelsen i amerikanska södern i början av 1900 till hur det ser ut i dag. Vi lyssnar, diskuterar och analyserar. Varje delmoment inleds med en föreläsning.

Jazzens föregångare, födelse och utveckling från New Orleans, Chicago till New York. Louis Armstrong. Swing och de stora banden. Duke Ellington. Bebop, Cool och Hardbop. Charlie Parker, Miles Davis och John Coltrane. Jazzen i Sverige. Jazzen i Kalmar. Frijazz, elektricitet och fusioner.

Kurslitteratur: Jazz – musik, människor, miljöer av Jan Bruér och Lars Westin.


Kursledare             Johan Sandholm. Tfn 070 699 60 83
Deltagarantal         12
Avgift                    300 kr för hela serien
Tid                        Onsdagar 10.00 – 12.15                          
                            Sex tillfällen: 4 oktober, 18 oktober, 1 november     
                            15 november, 29 november och 13 december
Lokal                     Lorensbergskyrkan, Lorensbergsleden 8, Kalmar
Ansvarig                Hans Gillberg. Tfn 072 721 91 17Lyssna och titta på Opera
Jacques Sterckx
Under ledning av Jacques Sterckx, som är musiklärare och körsångare, och som har varit kursledare i operamusik i många år, kommer vi att lyssna och titta på ett antal operor.
Samarbete kommer att ske med Kalmar Teaterförening som bl. a. visar olika opera-föreställningar från Metropolitan i New York. De operor som visas på Kalmar teater kommer att studeras under kursen tillsammans med många andra.
Deltagarna kommer att ha möjlighet att påverka innehållet.


Kursledare               Jacques Sterckx. Tfn 0485 365 53
Deltagarantal           20
Avgift                      350 kr för hela serien
Tid                          Torsdagar kl. 13.30 – 15.00, jämna veckor med start
                              7 september. Sju tillfällen                        
Lokal                       Lorensbergskyrkan, Lorensbergsleden 8, Kalmar
Ansvarig                  Hans Gillberg. Tfn 072 721 91 17